Skip to main content
AktuelltRestaurang & Catering

Fredrik berättar mer om Slottets Julmat till Er

By 16 December, 2020No Comments

Hej, Fredrik här. Det är jag som är köksmästare på Nyköpingshus.

Min jul är full av traditioner kring maten, precis som för så många andra. Tidigare tänkte jag inte så mycket på vart saker kom ifrån, hur en julskinka blir till eller hur grisen haft det innan den fick sätta livet till. Nog för att vi malde egen färs på älg och hela familjen samlades kring köksbordet och putsade, styckade och malde och att mamma gjorde egen leverpastej, ugnsbakade skinkan och rullade de godaste köttbullarna. Det var gott, mysigt och varmt – det var det viktigaste då!

Att laga julmat på lokala råvaror och köpa in hantverksmässiga produkter från lokala företagare är en utmaning, men också väldigt givande. Lokal mat handlar om relationer, till stor utsträckning relationer till människorna bakom, men också relationer till djuren och naturen.

Jag har jobbat med mat på olika sätt hela mitt vuxna liv, men jag lär mig nya saker hela tiden och ju mer jag lär mig, desto mer förstår jag att jag inte kan någonting – jag är bara kock!

Med min julmat hoppas jag kunna dela med mig av mina relationer till dig. Kanske väcks en nyfikenhet hos dig kring saker du tagit för givet förr, kanske blir du sugen på att hälsa på någon av odlarna, eller hantverkarna – åtminstone sen, när det är säkert att träffa folk igen – kanske tar du en promenad och tittar & känner lite på majsen där den växer på fälten, eller rapsen och fascineras över hur naturen fungerar och den enorma kunskap som ligger bakom en färsk majskolv och en liter rapsolja.

Jag hoppas du tycker att det något som är värt att ha kvar och därmed värt att betala lite extra för.

Fredrik Kämpenberg

Köksmästare på Nyköpingshus

För att läsa menyn i sin helhet samt för mer information se här.