Skip to main content
AktuelltSlottskrogen

Vinskola Steg 1: Introduktion till vinets värld

By 14 January, 2022February 10th, 2022No Comments

Varmt välkomna att delta i vår vinskola!

Nu drar vår slottssommeliér Katarina Hoverman från Spirit by Me igång en spännande & lärorik vinskola hos oss på Nyköpingshus.

Tanken med den här kursen är att varje del är fristående så man måste inte gå alla delar men varje kursenhet kommer att arbeta med olika delar inom vinets värld. Man får själv avgöra om man har den baskunskap som behövs för att kunna tillgodogöra sig varje kommande steg.
Varje kurstillfälle är uppdelat i två delar: den första delen är själva kursen som är en endagarsutbildning (ingår) och sedan den andra delen som är en avslutande middag med anpassade viner (tillval).

Fokus för steg 1 är att få en bra baskunskap om vin och speciellt kring hur man provar och att lära sig att hitta dofter och smaker. Denna kunskap blir ett underlag för de fortsatta stegen.

Steg 1 omfattar

  • Vinets historia
  • Vinets geografi
  • Druvsorter och terroir
  • Provningsmetodik och sensorik
  • 3 provningar under dagen med 4 viner vid varje tillfälle
  • Endast stilla viner – röda, vita, rosé – denna gången

Kommande steg kommer att handla om vintillverkning för stilla viner, vintillverkning av mousserande viner, vinlagring, vindefekter, fördjupning i olika vinländer och olika viner. Varje gång kommer det att provas mellan 8 och 12 viner.

Lärare är som sagt vår slottsommeliér Katarina Hoverman från Spirit by Me, utbildad WSET sommelier från Restaurangakademien. Hon tog examen 2006 och har sedan dess arbetat som sommeliér samt som provningsledare och har arrangerat många provningar samt event genom åren. Hon arbetar även som yrkeslärare på gymnasieprogrammet Restaurang- och Livsmedel på Nyköping Strand Utbildningscentrum och har därifrån även med sig god struktur kring undervisning och pedagogik.

Vi hoppas och tror att ni kommer att ha mycket nytta av dom nya kunskaperna som ni hämtar in under kursens gång, eller kanske blir det en liten uppfräschning av gamla kunskaper från förr? Oavsett vilket det är så hoppas vi att ni får lite mer kött på benen för att våga prova viner på egen hand mellan kurstillfällena.

Varmt välkomna önskar Katarina och hela styrkan på Nyköpingshus!

För mer information samt bokning klicka er vidare till Slottskrogensidan.