Skip to main content

Aktiviteter på slottet

Aktiviteter på slottet

i unika historiska miljöer

Här på Nyköpingshus har du möjlligheten att få uppleva historia, både genom de unika miljöer som slottet erbjuder men också genom våra olika teman och guidningar.

När du vill ha det där lilla extra på konferensen, teambuildningen eller på festen kan vi erbjuda både skådespel och middagar utöver det vanliga. Vi har flera olika alternativ på aktiviteter och vi skräddarsyr gärna för ditt ändamål.

För mer information och bokning kontakta oss på:
info@nykopingshus.nu
0155-21 26 00

Historien om Nyköpingshus

Guidning/berättelse med ”Hertig Karl-sten”

En fängslande upplevelseguidning. Om man vill även runt och under Nyköpingshus.

Då guidningen går mellan stationer i t ex. Kanonrummet och Kasematerna under slottet där miljön och virtuella effekter skapar en kuslig närhet till slagfält, intriger och maktspel, om hur Gustaf Vasa´s ”sladdis” mot alla odds och med utgångspunkt från Nyköping planerat erövrade makten, styrde om Sverige och skapade en stormakt som kom att ”sätta sina lejonklor i” och förändra mycket i Europa.

Nyköpings Gästabud

Nyköpings Gästabud är en fängslande historia så varför inte låta dig själv fängslas?

Inte i mörka hålor men väl av mat, miljö och underhållning av högsta klass. Boka ett gästabud med sång, musik och dignande bord. Möt Kung Birger med drottning Märta, de bägge hertigarna, knektar, tärnor, pigor och drängar samt sist men inte minst hovnarren Johannes.
Ett gästabud på Nyköpingshus är en upplevelse man aldrig glömmer!

Fångarna på slottet

Ingress

Text.

Dr Sakléns Dilemma

En specialsydd ”historisk-sjukhustema-teambuilding-aktivitet-och underhållning” i och runt middagen.

Nyköpings kändaste läkare och fd. fältskär Saklén har just vaknat ur sin självdrogade koma sedan 1840-tal. (Han var en historisk fältskär i svenska armén som stred mot Tsar Peters Ryssland i slutet av 1700- och början av 1800-talet. Där han i Ryssland ”sprang på” konsten att vaccinera.
Han tog med kunskapen hem och startade eget och blev snabbt väldigt rik på sin praktik och lät då bygga största skrytvillan i staden invid Nyköpingshus
och marknadsplatsen fiskbron. Idag huset Gotemplargården. (Sann historia faktiskt).
Sakléns affärer och produkter har även dem legat stilla och behöver nu hjälp att återlanseras på marknaden igen. Därav delas gänget upp i 5-6 väl kundmedvetna marknads-grupper som får varsin fantastisk produkt som tex: vaccin-kniv-skrapan, koppning, åderlåtning mfl. att marknadsföra och sälja in på marknaden.
För att åstadkomma detta skapar grupperna varsin ”live reklamfilm”. Till sin hjälp har dem givetvis rekvisita och support av Saklén själv som även är duktig skådis och regissör (Kenneth Bodin, Nyköping Stads Teater).
Dessa fantastiska ”reklamavbrott” spelas upp under middagen, med efterföljande juryutlåtande omröstning och prisutdelning.
1. Doktor Saklén gör entré vid eftermiddagsfikat och berättar kort om sig själv och sitt problem. Visar produkterna och kanske delar upp marknadsgrupperna.
2. Efter konferensen (och kanske tillsammans med någon välkomstförfriskning) får lagen spåna fram ”unika sellingpoints”, manus karaktärer och upplägg för reklamfilmen/teatern som ska vara ca 30 sekunder. Till sin hjälp har dem professionell hjälp (som även kan vara delaktig i framförandet) och rekvisita.
3. Under middagen spelas dessa upp som ”reklampausar” för den jublande publiken/lagen/kollegorna.
4. Påföljande juryutlåtande, omröstning och prisutdelning!

Bellman

Shakespeare med sitt teatersällskap som anlitats för att underhålla Hertig Karls bröllopsgäster 1592 på Nyköpingshus (vilket är sant), har hastigt blivit magsjuka!

Ni får hastigt rycka in och förbereda er för kvällens föreställning!!
”Shakespeare själv” som klarat sig, delar upp er i grupper, delar ut roller och valda delar ur sina kända pjäser med rekvisita, samt regisserar repetitioner och framträdande varför inte före och under middagen?

Övriga aktiviteter

För andra aktiviteter kan du läsa mer om  i vår PDF

Ladda ned som PDF:

Konferens och möten

Vi har även lokaler för konferens och möten.

Våra konferenslokaler