Dinnershows & Slottets Julmat 2020

Dinnershows våren 2021

"Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott",

"Tribute till Marie Fredriksson",

"Fransk Afton med Robin Stegmar"

Majestätiska musikupplevelser
för alla sinnen och smaklökar

Plats: Nyköpingshus Restaurang
Se meny nedan

Välkommen till en historisk dinnershow på Nyköpingshus!

Ni får i Slottets salar en majestätisk musikalupplevelse för alla sinnen och smaklökar, om hur stora kungligheter har huserat och satt sina avtryck till eftervärlden (och i väggarna) sedan 800 år. Ni får även stifta bekantskap med hur den vanliga människan upplevde dessa maktkamper som ger oss en inblick i mänskliga värderingar och önskan om fred och plats för kärlek.

Till en majestätisk afton hör att vi rullar ut den röda mattan och tänder eldarna. Vi välkomnar Er med en fördrink i Drottningkällaren och Kristinasalen där ensemblen gör entré och eskorterar Er till Gästabudsalen där show med Slottsmiddag äger rum.

Vår prisbelönte köksmästare har likt Slottets storhetstid specialkomponerat middagen utifrån noga utvalda råvaror från våra lokala producenter.

Kalendarium våren 2021

7 januari        Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott
9 januari        Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott
14 januari      Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott
15 januari      Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott
22 januari     Fransk Afton med Robin Stegmar
23 januari     Fransk Afton med Robin Stegmar
29 januari     Tribute till Marie Fredriksson
30 januari     Tribute till Marie Fredriksson
4 februari      Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott
6 februari      Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott
12 februari    Fransk Afton med Robin Stegmar
13 februari    Fransk Afton med Robin Stegmar
18 februari    Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott
20 februari    Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott
25 februari    Tribute till Marie Fredriksson
26 februari    Tribute till Marie Fredriksson
4 mars            Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott
6 mars            Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott
12 mars          Tribute till Marie Fredriksson
13 mars          Tribute till Marie Fredriksson
18 mars          Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott
20 mars          Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott
26 mars          Fransk Afton med Robin Stegmar
27 mars          Fransk Afton med Robin Stegmar
8 april             Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott
9 april             Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott
16 april           Tribute till Marie Fredriksson
17 april           Tribute till Marie Fredriksson
23 april          Fransk Afton med Robin Stegmar
24 april          Fransk Afton med Robin Stegmar
29 april          Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott
1 maj              Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott

Bokningsförfrågan dinnershow

Paket med hotellövernattning

Uppgradera Er dinnershowkväll med en hotellövernattning inom gångavstånd till specialpris på ett av Nyköpings historiska hotell. Priset avser del i dubbelrum samt frukost, show samt middag.

Pris från 1150 kr/person

Information och bokning

Dinnershow 2020

Meny

Förrätt

Lättrökt gös från Långhalsen

med emulsion på Hokkaidopumpa från Peterslund och tallskottsolja från Högtorps gård. Rostade pumpakärnor samt microgrönt från Christineholm.
Huvudrätt

Enbärsstekt hjort från Sörmland

serveras med puré på King Edward från Sörkärr och mjölk från Ösvreta Mejeri. Uppsmörad skysås på ben från hjorten samt brynt champinjon från Vrena Grönt.
Dessert (tillval) 115,-

Beställ dessert i samband med bokning för 95,-

Blåbärskaka

med blåbär från Oxelösund och ägg från Björkvik. Karamelliserad mjölk från Ösvreta Gård med honung från Haga. Poppad och saltkanderad dinkel från Warbro Kvarn.

Vi ber er att ange eventuella kostavvikelser vid bokning.

Dinnershow 2020

Vegetarisk (vegansk) meny

Förrätt

Saltbakad och rökt rödbeta från Peterslund

med emulsion på Hokkaidopumpa, också från Peterslund, samt tallskottsolja från Högtorps gård. Rostade pumpakärnor samt microgrönt från Christineholm.
Huvudrätt

Slottets egna enbärsconfiterade Tempeh

på baljväxter från Nordisk Råvara. Puré på King Edward från Sörkärr. Skysås på rostad kål från Peterslund samt brynt champinjon från Vrena Grönt.
Dessert (tillval) 115,-

Beställ dessert i samband med bokning för 95,-

Blåbärskaka

med blåbär från Oxelösund. Karamelliserad mjölk från Ösvreta Gård med honung från Haga. Poppad och saltkanderad dinkel från Warbro Kvarn.

Vi ber er att ange eventuella kostavvikelser vid bokning.

Slottets Julmat till Er

Kunglig Julmat tillagad av Slottets köksmästare, likt Slottets storhetstid med lokala och ekologiska råvaror, för Er att ta hem till Ert bord

Hej, Fredrik här. Det är jag som är köksmästare på Nyköpingshus.

Min jul är full av traditioner kring maten, precis som för så många andra. Tidigare tänkte jag inte så mycket på vart saker kom ifrån, hur en julskinka blir till eller hur grisen haft det innan den fick sätta livet till. Nog för att vi malde egen färs på älg och hela familjen samlades kring köksbordet och putsade, styckade och malde och att mamma gjorde egen leverpastej, ugnsbakade skinkan och rullade de godaste köttbullarna. Det var gott, mysigt och varmt – det var det viktigaste då!

Att laga julmat på lokala råvaror och köpa in hantverksmässiga produkter från lokala företagare är en utmaning, men också väldigt givande. Lokal mat handlar om relationer, till stor utsträckning relationer till människorna bakom, men också relationer till djuren och naturen.

Jag har jobbat med mat på olika sätt hela mitt vuxna liv, men jag lär mig nya saker hela tiden och ju mer jag lär mig, desto mer förstår jag att jag inte kan någonting – jag är bara kock!

Med min julmat hoppas jag kunna dela med mig av mina relationer till dig. Kanske väcks en nyfikenhet hos dig kring saker du tagit för givet förr, kanske blir du sugen på att hälsa på någon av odlarna, eller hantverkarna – åtminstone sen, när det är säkert att träffa folk igen – kanske tar du en promenad och tittar & känner lite på majsen där den växer på fälten, eller rapsen och fascineras över hur naturen fungerar och den enorma kunskap som ligger bakom en färsk majskolv och en liter rapsolja.

Jag hoppas du tycker att det något som är värt att ha kvar och därmed värt att betala lite extra för.

Fredrik Kämpenberg, köksmästare på Nyköpingshus

Lös in Ert "Nyköpings-presentkort" hos oss!

Är Ni några av de lyckliga som lagt vantarna på ett “Nyköpings-presentkort”?

Bra, då kan Ni använda det för att betala Er Kungliga Julmat på Slottet.

Information

Pris: 495 kr/person

Se meny nedan.

Bokning sker via länken nedan eller via telefon 0155-212600 och julmaten hämtas på Nyköpingshus mellan den 21:a och 22:a december.

Önskar Ni tjuvstarta lite med en Kunglig Julmiddag före självaste Dopparedan’ så är Ni varmt välkomna att komma in med en förfrågan om annat hämtningsdatum.

Givetvis går det också att beställa Slottets Julmat till Er arbetsplats. Hör av Er med en förfrågning via länken nedan.

Kontakt & Bokning

Slottets Julmat till Er 2020

Meny

Första turen

Norr om Kalmarsund byter sillen namn till strömming och därför har vi ingen sill till årets julmat. Strömmingen är fiskad utanför Oxelösund av Micke och levereras hel. Sedan har den rensats och filéerna dragits bort från skinnet. Därefter har strömmingen frysts 48 timmar och sedan gravats i en ättikslag, innan fortsatt smaksättning.
Smaker:
1. Ramslök. Knopparna har jag plockat i Trosa, precis vid vattnet och bevarat tills nu.
2. Citron. Nä den är inte lokal, men det är ju så himla gott med citronskal till inlagd strömming
3. Senap. En sötsyrlig hovmästarsås med picklad senap från Östgötasenap i Kolmården.
4. Potatis
Andra turen

Sean och Stefan i Blacksta odlar grönsaker på hobbynivå och gör det väldigt bra. De äger dessutom några hektar av vattnet i sjön Långhalsen, där de har rätt att fiska gös, denna fantastiska fisk. Vi har tagit hand om den och förädlat den vidare.
Dillgravad gös - på klassiskt vis.
Rökt Gös – fisken lenrimmas och röks sedan i ugn, vartefter den bakas långsamt i 52 grader, för att göra den saftig och smakrik.
Stekt inlagd strömming - på klassiskt vis.
Kräftströmming från Oxelösund - smaksatt med dillfrön och tomat.
Vaktelägg - kokt i sitt skal, från Gården på Höjden, som Caroline Stensson driver på sin föräldragård i Björkvik
Tredje turen

Kallskuret; charkuterier från lokalt vilt, både egentillverkat och inköpt från lokala hantverkare. Fredriks charkuterier görs på vilt från de sörmländska skogarna. Köttet gravas ett par dagar och röks i ugnen, vartefter det värmebehandlas upp till 58 grader vilket ger en härlig smak av mild rök, vilt och en viss sötma.
Gravat, rökt andbröst.
Gravat, rökt rådjursfilé.
Gravat, rökt hjort (ytter- & innerfilé)
Torrsaltad och bakad vildsvinskotlettrad, smaksatt med ingefära och kanel (riktigt salt)
Saltrulle på hjort
Viltvurst från Vilt i Vrena
Leverpastej med hjortlever, från djur fällda utanför Tystberga, specialgjord för Nyköpingshus av Hasselblad och Hoffman i Björkvik

Skinkan är ett kapitel för sig. Den stora pjäsen som ofta tronar på julborden och äts i flera dagar. Vår skinka innehåller inget nitrit och därför är den inte röd. Den görs på vildsvin från Sörmland, på ett hantverksmässigt sätt. Inköpspriset, innan vi ens har tillagat och griljerat den, ligger ett par hundra procent över snittpriset i butiken. Vill man köpa en större bit och griljera själv är det möjligt, förutsatt att det finns någon kvar – hör av dig så får vi se, helt enkelt!
Julskinka på vildsvin från Flen, griljerad med Sveriges bästa julsenap från Östgötasenap och vårt eget ströbröd. Julskinkan brässeras långsamt i ugnen med lagerblad, kryddpeppar och en touch av granskott, i hela 12 timmar

Tillbehör

Sotade, inlagda vita betor från Fridens Trädgård
Inlagda rödbetor från Peterslunds Ekoodlingar
Rödbetssallad med rödbetor från Peterslunds Ekoodlingar, majonnäs på ägg från Nystugan, lokala äpplen och senap från Kolmården.
Hovmästarsås, smaksatt med öl från Blacksta Brygghus, vinäger från Hardö Kultur, honung från Haga honung och senap från Östgötasenap i Kolmården
Majonnäs, på ägg från Nystugan, smaksatt med gröna senapsskott från Christineholm
Julsenap, vinnare av SM i Mathantverk, från Herbert Forster på Östgötasenap
Rödkål, odlad av Mary – Ann och Martin på Oasen på Åsen, syrad och smaksatt av Peter Hardö på Hardö kultur.
Fjärde turen

Egna köttbullar, på hjort och vildsvin, klassiskt kryddade med en touch av enbär
Isterband, på vildsvin från Flen och drav från Blacksta brygghus, formade som knubbiga prinskorvar
Slottets Jansson; med lokal potatis, brynt lök, strömming från Oxelösund och ansjoviskryddor.
Omelett på ägg från Nystugan och mjölk från Ösvreta, stuvade trattkantareller från Oxelösund.
Femte turen

Hemkokt godis
Tryffel med bipollen och honung från Haga
Skuren lingon - & blåbärsmarmelad med bär från skogarna kring Nyköping
Lakritskola med havssalt