Ät kungligt på slottet

Välkommen till

Nyköpingshus Restaurang

Det är med stor ödmjukhet och stolthet vi sedan den 1 januari 2019 har klivit in på legendariska Nyköpingshus Restaurang med mig som den 7e krögaren sedan Bojan Sjöbom-Broberg startade 1951 (förlåt Hertig Karl)..

Med oss har vi den kungliga kocken Jim Johansson. Jim har jobbat som kock under Fd. krögaren Erik Olofsson under många år och även lagat mat till vår nuvarande Svenska konung. Jim har för uppvisande av stor tapperhet i kök och tillagande av kunglig slottsmat dubbats till köksmästare.

Jim kommer välförtjänt att bygga sitt eget varumärke ”Jim´s Slottsmat & Catering” här på Nyköpingshus, vilket säkerställer fortsatta måltidsupplevelser som går till historien.

Vår restaurangchef heter Linda Saareste och är en storhjärtad rutinerad klippa på service, dukning och servering för middagar bröllop och fest. Linda är vår egen drottning här på slottet, men för Er kära gäster vill hon vara er och slottets husfru.

Slottets meny

Förrätt

Ugnsbakade rödbetor

115 kr

med getost, honungsvinägrett, hallonpuré, rostade nötter samt säsongens örtskott

Klassisk toast Skagen

140 kr

serveras på smörstekt bröd toppad med löjrom, dill & citron.

Matjessill på hembakt kavring

140 kr

med ägg och dillfrökräm serveras med Wästerbottenflarn, friterad mandelpotatis samt gräslöksolja.

Sotad pilgrimsmussla

155 kr

med knaperstekt, varmrökt sidfläsk, morotspuré, citron, apelsin- och svartpeppardressing på en bädd av frisésallad och purjolök.

Blomkålssoppa

130 kr

serveras med confiterad grissida på en bädd av äpple & rosmarinkompott samt syrad råhyvlad blomkål.

Varmrätt

Vildsvinsytterfilé

325 kr

serveras med permasanrostad spetskål, fikonsky samt potatispuré med smak av tryffel.

Lammytterfilé

305 kr

serveras med rödvinssky smaksatt med rostad vitlök, honung & rosmarin samt haricots verts och bakad rödlök samt en potatiskaka med smak av vitlök och örter.

Halstrad rödingfilé

295 kr

serveras med Wästerbottenkräm, Wästerbottenflarn, olivolja & ört confiterad körsbärstomat samt smör och gräslöks slungad potatis.

Ungsbakad torskrygg

325 kr

serveras med ett vispat brynt pepparrotssmör, potatispuré och räkor.

Örtbakad hjort

345 kr

med vitlöksdoftande potatisterinne, rödvinssås, smörslungande primörer samt syltade skogssvampar.

Jim Johansson

Köksmästare

Dessert

Karamelliserade fikon

140 kr

med Sörmlandsädel från Jürss mejerier samt rostad frukt, bröd, fikonsirap och rostade hasselnötter

Flädersabajonne

130 kr

med citronsockerkaka, pistagekrokant, jordgubbscoli, maränger & vaniljglass.

Chokladfudgekaka

120 kr

med apelsincurd samt saltrostade pistagenötter.

Äppeltosca

130 kr

med rårörda skogsbär, skogsbärscoli, vaniljkräm samt kanelmaränger.

Chokladganach

145 kr

med inkokta körsbär, chantilly-grädde, hasselnötsmaränger & mörkchoklad.

Kaffe med liten kaka

25 kr

Linda Saareste

Restaurangchef

Slottets snittar

Löjrom

30 kr

med syrad grädde, rödlök, gräslök och wästerbotten crunch på rostad potatis.

Anklevermousse

30 kr

med rödlöksmarmelad balsamicoreduktion samt rostad hasselnöt.

Kräftstjärtar

30 kr

med palsternackspuré med brynt smör samt forellrom.

Serranoskinka

30 kr

med gräslöksfärskost samt serranochips.

Rotfruktchips

30 kr

med getostcreme med smak av honung samt nötter.

Gravade hjortinnanlår

30 kr

med färskost med smak av skogssvamp, surdegsbröd samt pecorino ost.

Skagenröra

30 kr

med löjrom på tunnbrödsknäcke.

Laxtartar

30 kr

med smak av rostad sesamfrö, ingefära, chili, lime, koriander samt wasabimajo

Enklare varmrätter

Slottets Boeuf Bourguignon

185 kr

med varmrökt sidfläsk smörstekt svamp och syltlök serveras med potatispure.

Sesamfrö panerad lax

185 kr

med grillad paprika och ingefära-cream samt picklad pakchoi med gräslökslungad potatis.

Klassiska Wallenbergare

185 kr

med rårörda lingon, ärtor, brynt smör samt potatispuré.

Rödvins-, ört- och honungsbräserade lammlägg

185 kr

med en caesarkryddad färskost samt potatispuré.

Hjortfärsbiff från Vrena Vilt

185 kr

serveras med buljongkokt potatis, öl- och löksky samt saltgurka.

Slottets närproducerade buffé

af Nyköpingshus

Nyköpingshus har varit den självklara plattsen för fängslande möten, middagar och historiska fester i över 700 år. Vi ser därför med glädje fram emot att fängsla Er och Era gäster.

Pris 345 kr/kuvert

Detta ingår i buffémenyn

Ört- & citronbakad lax

serveras med paprika- & ingefärscrème samt dillfröpicklad zucchini.

Vildsvinspastrami

på sörmländskt vildsvin. Serveras med bondsallad, rostad potatis, haricots verts, plommon, kapris, äpple samt hyvlad ost och örtdressing med honung och dijon.

Hjortfärsbiffar med smak av soltorkad tomat

serveras med bulgursallad med rostade grönsaker, dressad med
gremolata & ruccola samt ruccolaaioli.

Sörmländska ostar

serveras med surdegsknäckebröd och marmelad samt fruktfat.

Blandsallad med dijon- & gräslöksdressing

samt krutonger.

Rabarberkaka med vispad vaniljgrädde

Serveras med surdegsbröd, knäckebröd samt smör

Ladda ned som PDF

Husfruns lättare buffé

af Nyköpingshus
Pris 185 kr/kuvert

Detta ingår i buffémenyn

Inkokt lax

serveras med senapskorn och dillkrona picklade gurkor
samt dill och gräddmajonnäs.

Örtmarinerad kycklingfilé

serveras med färskost smaksatt med örter samt potatisgratäng
överbakad med lagrad ost.

Blandsallad

med dijon- och gräslöksemultion toppad med saltrostade
solrosfrön samt hyvlad rädisa.

Serveras med hembakt surdegsbaguette och smör.
Ladda ned som PDF

Husfruns buffé

af Nyköpingshus
Pris 250 kr/kuvert

Detta ingår i buffémenyn

Pastramikryddad rostbiff

serveras med krämig potatissallad smaksatt med äpple,
dijonsenap, kapris och purojolök.

Inkokt lax

serveras med senapskorn och dillkrona picklade gurkor
samt dill och gräddmajonnäs.

Örtmarinerad kycklingfilé

serveras med färskost smaksatt med örter samt potatisgratäng
överbakad med lagrad ost.

Blandsallad

med dijon- och gräslöksemultion toppad med
saltrostade solrosfrön samt hyvlad rädisa.

Brieost och ädelost

med surdegsknäcke och marmelad.

Serveras med hembakt surdegsbaguette och smör.
Ladda ned som PDF

Slottets italienska

af Nyköpingshus
Pris 310 kr/kuvert

Detta ingår i buffémenyn

Caesarsallad

serveras med örtmarinerad kyckling, knaperstekta baconkrutonger
på en bädd av romansallad. Caesardressing toppat med hyvlad parmesanost.

Rucolasallad med mozzarella och rödlök

samt pestobakade tomater och balsamicoreduktion.

Rosmarin och vitlöksmarinerad lammstek (alt. kalvstek)

serveras på en bädd av rostad paprika, aubergine och zucchini
samt en crème på soltorkad tomat, vitlök och dragon.

Melon- och fetaostsallad

med rucola, tomat, gurka, rödlök dressad med citron och basilika
samt serranoskinkachips.

Utvalda italienska charkuterier av lufttorkade skinkor och salami

serveras med kalimatoliver och marinerade grönsaker samt aoli.

Jordärtskocka- och peccorinoostpaj

serveras med tomat och basilikasallad.

Honungs rostad potatissallad med smak av soltorkad tomat

med picklad rödlök, ruccola samt sötrostade solrosfrön.

Italienska ostar

serveras med druvor och balsamicoreduktion.

Serveras med hembakt surdegsbaguette och smör.
Ladda ned som PDF

Slottets Grillbuffé no 1

af Nyköpingshus
Pris 425 kr/kuvert

Detta ingår i buffémenyn

Kryddrubbad och hängmörad ryggbiff

Gremolatamarinerad majskyckling

BBQ-glazade kamben

Chilibearnaise samt tzatziki

Örtrostad potatis

Rostad potatissallad

med rucola, granatäpple, rostade grönsaker (paprika, chili, knipplök och zucchini) samt en dressing med honung, vitlök och citron

Grillad majs med chili och limesmör

Vattenmelon och fetaostsallad

med gurka, picklad rödlök, rostade solrosfrö samt honungsdressing.

Blandsallad

med mozzarella samt balsamicoreduktion.

Serveras med hembakt surdegsbaguette och smör.
Ladda ned som PDF

Slottets Grillbuffé no 2

af Nyköpingshus
Pris 385 kr/kuvert

Detta ingår i buffémenyn

Ört och vitlöksmarinerade lamrostbiffar

Skogskorv från Vrena Vilt

gjord på älg, hjort, vildsvin, granskott samt älgört

Laxpaket med dill, gräslök och citron

Gräslökshollandaise

Ruccolaaoli

Potatisgratäng överbakad med lagrad ost

Bulgursallad

med rostad paprika, zucchini, aubergine, semitorkad tomat, fetaost samt vitlök, persilja och citrondressing.

Melon- och ananasfat

Blandsallad

med lime- och jordgubbedressing.

Serveras med hembakt surdegsbaguette och smör.
Ladda ned som PDF

Julbord på slottet 2019

Traditionsenligt julbord som går till historien.
Pris 495 kr/kuvert

Med en 700 år lång historia av julbord på slottet bjuder vi nu in till ett traditionsenligt julbord som går till historien.

Vi fängslar Er redan från start med hemmagjord glögg på recept från Erik XIV samt mingel innan vi fortsätter med att bjuda på ett smörgåsbord av julbordsrätter. Vi har valt att satsa på kvalitet före kvantitet och erbjuder därför ett antal utvalda klassiska svenska julbordsrätter som är väl tillagade med närproducerade och ekologiska råvaror och med inslag av viltkött från de sörmländska skogarna. Till detta kommer vi även att erbjuda slottets egna de’Bärs i glaset.

Med julbord tänker vi gemenskap runt ett bord fyllt av läckerheter. Samla Era kollegor, familj, vänner och bekanta och fira in julen ordentligt i slottslig miljö på Nyköpingshus.

En lång tradition av festmåltider i historisk miljö tillsammans med vällagad mat från grunden tror vi skapar Er alldeles fantastiska & kungliga julbordsupplevelse.

Slottsherre Per Karlsten med kökschef Jim Johansson och personal önskar er varmt välkomna!

Julbordet serveras tisdagar-fredagar kl. 17-22 samt lördagar kl 12-15 och kl 17-sent mellan 26 november-19 december

Bokningsförfrågan julbord