Ät kungligt på slottet

Välkommen till

Nyköpingshus Restaurang

Den 1 januari 2019 tog vi över den legendariska restaurangen på Nyköpingshus. Med en lång historia av kungliga måltider i historisk miljö på slottet tänker vi upprätthålla vårt motto att varje gäst på slottet skall ha en ”kunglig upplevelse” oavsett om det så är för en konferensfrukost, slottslig lunch eller kunglig middag.

Med oss som köksmästare har vi Nordens och Sveriges absolut bästa växtbaserade kock Fredrik Kämpenberg. Fredrik gick från drömmar om konstnärskarriären vidare till restauranghögskolan i Grythyttan och har sedan dess sett till att utveckla och utvecklas tillsammans med maten han lagar. Inte nog med att Fredrik vunnit fina priser för sin växtbaserade kost så hanterar han även fisk och vilt på ett utmärkt sätt.

Det förstärker vår vision om att historien och framtiden är mer GRÖN och HÅLLBAR.

Vår restaurangchef heter Linda Saareste och är en storhjärtad rutinerad klippa på service, dukning och servering för middagar, bröllop och fest. Linda är vår egen drottning här på slottet, men för Er kära gäster vill hon vara Er och slottets husfru.

Vi serverar alltid mat av högsta klass till Er kungliga bröllopsfest, släktträff och jubileumsmiddag. Låt Er frestas av våra härliga bufféer eller sätt ihop Er alldeles egna trerättersmiddag från vår á la Carte-meny. Eller har ni en egen önskan till kocken? Ta kontakt med vår restaurangchef så löser hon det tillsammans med kocken.

Linda Saareste

Restaurangchef

Dinnershow - premiär 15 oktober!

Krig, fred och kärlek på Nyköpings Slott

En majestätisk musikalshow
för alla sinnen och smaklökar

Tid: kl 18.00-ca 21.30
Plats: Nyköpingshus Restaurang
Pris: 650 kr/kuvert för show, välkomstdrink samt tvårättersmiddag. Dessert finns som tillval. Allt betalas på plats.
Se meny nedan

Välkommen till en historisk dinnershow på Nyköpingshus!

Ni får i Slottets salar en majestätisk musikalupplevelse för alla sinnen och smaklökar, om hur stora kungligheter har huserat och satt sina avtryck till eftervärlden (och i väggarna) sedan 800 år. Ni får även stifta bekantskap med hur den vanliga människan upplevde dessa maktkamper som ger oss en inblick i mänskliga värderingar och önskan om fred och plats för kärlek.

Till en majestätisk afton hör att vi rullar ut den röda mattan och tänder eldarna. Vi välkomnar Er med en fördrink i Drottningkällaren och Kristinasalen där ensemblen gör entré och eskorterar Er till Gästabudsalen där show med Slottsmiddag äger rum.

Vår prisbelönte köksmästare har likt Slottets storhetstid specialkomponerat middagen utifrån noga utvalda råvaror från våra lokala producenter.

Datum 2020

15 oktober        VÄRLDSPREMIÄR!!! (fullbokat)
22 oktober        Dinnershow (fullbokat)
24 oktober        Dinnershow
29 oktober        Dinnershow (fåtal platser kvar)
5 november      Dinnershow
7 november      Dinnershow
12 november    Dinnershow (fullbokat)
19 november    Dinnershow (fullbokat)
21 november    Dinnershow (fåtal platser kvar)
26 november    Dinnershow inkluderat i juldiné
3 december      Dinnershow inkluderat i juldiné (fullbokat)
5 december      Dinnershow inkluderat i juldiné (fullbokat)
10 december    Dinnershow inkluderat i juldiné (fullbokat)
17 december    Dinnershow inkluderat i juldiné
19 december    Dinnershow inkluderat i juldiné

Bokningsförfrågan dinnershow

Paket med hotellövernattning

Uppgradera Er dinnershowkväll med en hotellövernattning inom gångavstånd till specialpris på ett av Nyköpings historiska hotell. Priset avser del i dubbelrum samt frukost, show samt middag.

Pris från 1150 kr/person

Information och bokning

Dinnershow 2020

Meny

Förrätt

Lättrökt gös från Långhalsen

med emulsion på Hokkaidopumpa från Peterslund och tallskottsolja från Högtorps gård. Rostade pumpakärnor samt microgrönt från Christineholm.
Huvudrätt

Enbärsstekt hjort från Sörmland

serveras med puré på King Edward från Sörkärr och mjölk från Ösvreta Mejeri. Uppsmörad skysås på ben från hjorten samt brynt champinjon från Vrena Grönt.
Dessert (tillval) 115,-

Beställ dessert i samband med bokning för 95,-

Pannacotta

på mjölk från Ösvreta, smaksatt med karamelliserad vassle från samma gård. Poppad och saltkanderad dinkel från Warbro Kvarn. Rårörda blåbär från Oxelösund.

Vi ber er att ange eventuella kostavvikelser vid bokning.

Dinnershow 2020

Vegetarisk (vegansk) meny

Förrätt

Saltbakad och rökt rödbeta från Peterslund

med emulsion på Hokkaidopumpa, också från Peterslund, samt tallskottsolja från Högtorps gård. Rostade pumpakärnor samt microgrönt från Christineholm.
Huvudrätt

Slottets egna enbärsconfiterade Tempeh

på baljväxter från Nordisk Råvara. Puré på King Edward från Sörkärr. Skysås på rostad kål från Peterslund samt brynt champinjon från Vrena Grönt.
Dessert (tillval) 115,-

Beställ dessert i samband med bokning för 95,-

Karamellpannacotta

med poppad och saltkanderad dinkel från Warbo Kvarn samt rårörda blåbär, också från Oxelösund.

Vi ber er att ange eventuella kostavvikelser vid bokning.

Slottets meny

Förrätt

Ugnsbakade rödbetor

115 kr

med getost, honungsvinägrett, hallonpuré, rostade nötter samt säsongens örtskott

Klassisk toast Skagen

140 kr

serveras på smörstekt bröd toppad med löjrom, dill & citron.

Matjessill på hembakt kavring

140 kr

med ägg och dillfrökräm serveras med Wästerbottenflarn, friterad mandelpotatis samt gräslöksolja.

Sotad pilgrimsmussla

155 kr

med knaperstekt, varmrökt sidfläsk, morotspuré, citron, apelsin- och svartpeppardressing på en bädd av frisésallad och purjolök.

Blomkålssoppa

130 kr

serveras med confiterad grissida på en bädd av äpple & rosmarinkompott samt syrad råhyvlad blomkål.

Fredrik Kämpenberg

Köksmästare

Varmrätt

Vildsvinsytterfilé

325 kr

serveras med permasanrostad spetskål, fikonsky samt potatispuré med smak av tryffel.

Lammytterfilé

305 kr

serveras med rödvinssky smaksatt med rostad vitlök, honung & rosmarin samt haricots verts och bakad rödlök samt en potatiskaka med smak av vitlök och örter.

Halstrad rödingfilé

295 kr

serveras med Wästerbottenkräm, Wästerbottenflarn, olivolja & ört confiterad körsbärstomat samt smör och gräslöks slungad potatis.

Ungsbakad torskrygg

325 kr

serveras med ett vispat brynt pepparrotssmör, potatispuré och räkor.

Örtbakad hjort

345 kr

med vitlöksdoftande potatisterinne, rödvinssås, smörslungande primörer samt syltade skogssvampar.

Dessert

Karamelliserade fikon

140 kr

med Sörmlandsädel från Jürss mejerier samt rostad frukt, bröd, fikonsirap och rostade hasselnötter

Flädersabajonne

130 kr

med citronsockerkaka, pistagekrokant, jordgubbscoli, maränger & vaniljglass.

Chokladfudgekaka

120 kr

med apelsincurd samt saltrostade pistagenötter.

Äppeltosca

130 kr

med rårörda skogsbär, skogsbärscoli, vaniljkräm samt kanelmaränger.

Chokladganach

145 kr

med inkokta körsbär, chantilly-grädde, hasselnötsmaränger & mörkchoklad.

Kaffe med liten kaka

25 kr

Slottets snittar

Löjrom

30 kr

med syrad grädde, rödlök, gräslök och wästerbotten crunch på rostad potatis.

Anklevermousse

30 kr

med rödlöksmarmelad balsamicoreduktion samt rostad hasselnöt.

Kräftstjärtar

30 kr

med palsternackspuré med brynt smör samt forellrom.

Serranoskinka

30 kr

med gräslöksfärskost samt serranochips.

Rotfruktchips

30 kr

med getostcreme med smak av honung samt nötter.

Gravade hjortinnanlår

30 kr

med färskost med smak av skogssvamp, surdegsbröd samt pecorino ost.

Skagenröra

30 kr

med löjrom på tunnbrödsknäcke.

Laxtartar

30 kr

med smak av rostad sesamfrö, ingefära, chili, lime, koriander samt wasabimajo

Enklare varmrätter

Slottets Boeuf Bourguignon

185 kr

med varmrökt sidfläsk smörstekt svamp och syltlök serveras med potatispure.

Sesamfrö panerad lax

185 kr

med grillad paprika och ingefära-cream samt picklad pakchoi med gräslökslungad potatis.

Klassiska Wallenbergare

185 kr

med rårörda lingon, ärtor, brynt smör samt potatispuré.

Rödvins-, ört- och honungsbräserade lammlägg

185 kr

med en caesarkryddad färskost samt potatispuré.

Hjortfärsbiff från Vrena Vilt

185 kr

serveras med buljongkokt potatis, öl- och löksky samt saltgurka.

Slottets närproducerade buffé

af Nyköpingshus

Nyköpingshus har varit den självklara plattsen för fängslande möten, middagar och historiska fester i över 700 år. Vi ser därför med glädje fram emot att fängsla Er och Era gäster.

Pris 345 kr/kuvert

Detta ingår i buffémenyn

Ört- & citronbakad lax

serveras med paprika- & ingefärscrème samt dillfröpicklad zucchini.

Vildsvinspastrami

på sörmländskt vildsvin. Serveras med bondsallad, rostad potatis, haricots verts, plommon, kapris, äpple samt hyvlad ost och örtdressing med honung och dijon.

Hjortfärsbiffar med smak av soltorkad tomat

serveras med bulgursallad med rostade grönsaker, dressad med
gremolata & ruccola samt ruccolaaioli.

Sörmländska ostar

serveras med surdegsknäckebröd och marmelad samt fruktfat.

Blandsallad med dijon- & gräslöksdressing

samt krutonger.

Rabarberkaka med vispad vaniljgrädde

Serveras med surdegsbröd, knäckebröd samt smör

Ladda ned som PDF

Husfruns lättare buffé

af Nyköpingshus
Pris 185 kr/kuvert

Detta ingår i buffémenyn

Inkokt lax

serveras med senapskorn och dillkrona picklade gurkor<br />
samt dill och gräddmajonnäs.

Örtmarinerad kycklingfilé

serveras med färskost smaksatt med örter samt potatisgratäng<br />
överbakad med lagrad ost.

Blandsallad

med dijon- och gräslöksemultion toppad med saltrostade<br />
solrosfrön samt hyvlad rädisa.

Serveras med hembakt surdegsbaguette och smör.
Ladda ned som PDF

Husfruns buffé

af Nyköpingshus
Pris 250 kr/kuvert

Detta ingår i buffémenyn

Pastramikryddad rostbiff

serveras med krämig potatissallad smaksatt med äpple,
dijonsenap, kapris och purojolök.

Inkokt lax

serveras med senapskorn och dillkrona picklade gurkor<br />
samt dill och gräddmajonnäs.

Örtmarinerad kycklingfilé

serveras med färskost smaksatt med örter samt potatisgratäng
överbakad med lagrad ost.

Blandsallad

med dijon- och gräslöksemultion toppad med
saltrostade solrosfrön samt hyvlad rädisa.

Brieost och ädelost

med surdegsknäcke och marmelad.

Serveras med hembakt surdegsbaguette och smör.
Ladda ned som PDF

Slottets italienska

af Nyköpingshus
Pris 310 kr/kuvert

Detta ingår i buffémenyn

Caesarsallad

serveras med örtmarinerad kyckling, knaperstekta baconkrutonger
på en bädd av romansallad. Caesardressing toppat med hyvlad parmesanost.

Rucolasallad med mozzarella och rödlök

samt pestobakade tomater och balsamicoreduktion.

Rosmarin och vitlöksmarinerad lammstek (alt. kalvstek)

serveras på en bädd av rostad paprika, aubergine och zucchini
samt en crème på soltorkad tomat, vitlök och dragon.

Melon- och fetaostsallad

med rucola, tomat, gurka, rödlök dressad med citron och basilika
samt serranoskinkachips.

Utvalda italienska charkuterier av lufttorkade skinkor och salami

serveras med kalimatoliver och marinerade grönsaker samt aoli.

Jordärtskocka- och peccorinoostpaj

serveras med tomat och basilikasallad.

Honungs rostad potatissallad med smak av soltorkad tomat

med picklad rödlök, ruccola samt sötrostade solrosfrön.

Italienska ostar

serveras med druvor och balsamicoreduktion.

Serveras med hembakt surdegsbaguette och smör.
Ladda ned som PDF

Slottets Grillbuffé no 1

af Nyköpingshus
Pris 425 kr/kuvert

Detta ingår i buffémenyn

Kryddrubbad och hängmörad ryggbiff

Gremolatamarinerad majskyckling

BBQ-glazade kamben

Chilibearnaise samt tzatziki

Örtrostad potatis

Rostad potatissallad

med rucola, granatäpple, rostade grönsaker (paprika, chili, knipplök och zucchini) samt en dressing med honung, vitlök och citron

Grillad majs med chili och limesmör

Vattenmelon och fetaostsallad

med gurka, picklad rödlök, rostade solrosfrö samt honungsdressing.

Blandsallad

med mozzarella samt balsamicoreduktion.

Serveras med hembakt surdegsbaguette och smör.
Ladda ned som PDF

Slottets Grillbuffé no 2

af Nyköpingshus
Pris 385 kr/kuvert

Detta ingår i buffémenyn

Ört och vitlöksmarinerade lamrostbiffar

Skogskorv från Vrena Vilt

gjord på älg, hjort, vildsvin, granskott samt älgört

Laxpaket med dill, gräslök och citron

Gräslökshollandaise

Ruccolaaoli

Potatisgratäng överbakad med lagrad ost

Bulgursallad

med rostad paprika, zucchini, aubergine, semitorkad tomat, fetaost samt vitlök, persilja och citrondressing.

Melon- och ananasfat

Blandsallad

med lime- och jordgubbedressing.

Serveras med hembakt surdegsbaguette och smör.
Ladda ned som PDF