Skip to main content

Ät kungligt på slottet

Henrik Boberg’s Slottsbistro

Vår Kunglige köksmästare Henrik Boberg (fd. Operakällaren & Grodan) bjuder in till Slottsbistro – varje torsdag från kl 17.00.

Välkommen in i Gästabudssalen där den sprakande brasan värmer. Njut av en vällagad måltid, klassiskt serverad från fat vid bordet tillsammans med utvalda viner. Vi serverar även enklare rätter och siders. Så varför inte bara komma in och ta ett glas öl eller vin? Självklart kan vi erbjuda alkoholfria alternativ också.

Slottets vinkällare har ett noga utvalt utbud av viner, allt från ”husets slottsvin” till fantastiska naturviner. Vi har självklart öl från våra lokala bryggerier men även från omvärlden. Bistrobaren erbjuder kungliga drinkar och bubbel.

Vår vision med Slottsbistron är att skapa ett genuint koncept som präglas av värme. Menyn består av två delar – en bistromeny där du finner vår köksmästare Henriks klassiker samt ”Veckans Slottsfat” där Henrik komponerar rätter utifrån säsong och känsla. Boka gärna bord för måltid via länken.

Bistromeny

Förrätt

Burrata

150kr

Tomat, basilika, 25årig balsamico, pisatge & vitlöksbröd

Vinförslag: Pinot Gris Blanc. Naturvin (Frankrike)
Ölförslag: Nils Oscar God Lager Alkoholfritt: Hopple Äppelmust

Koreansk råbiff

150kr

Gochugaru, koriander, friterat rispapper
Vinförslag: Knauss Lemberger (Tyskland)
Ölförslag: Nils Oscar Kokakaffestouten Alkoholfritt: Barrel and Drums Merlot

Nyfångad pilgrimsmussla

150kr

Beurre blanch, svart tryffel
Vinförslag: Laborie Cardonnay (Sydafrika)
Ölförslag: Nils Oscar Komorebi Alkoholfritt: Hopple alkoholfri

Franska sniglar

180kr

Gratinerad med vitlök & persilja
Vinförslag: Kock Pinot Gris Naturvin (Frankrike)

Varmrätt

Ossobuco alla Milanese

285kr

Gremolata, saffransrisotto
Vinförslag: Bolla Valpolicella Ripasso (Italien)
Ölförslag: Nils Oscar Varvar Solidarity Stout Alkoholfritt: Färna Svarta vinbär

Slottets fiskgryta

265kr

Räkor, musslor, aioli & krutonger
Vinförslag: Arilds Vingård Hipster Solaris (Sverige)
Ölförslag: Nils Oscar Komorebi Alkoholfritt: Barrels and Drums Vita

Raggmunk

165kr

Torrsaltat fläsk & rårörda lingon
Vinförslag: Arilds Vingård Hipster Solaris (Sverige)
Ölförslag: Oppigårds Everyday IPA Alkoholfritt: Hopple Äppelmust

Vegetarisk Raggmunk

165kr

Västerbottenost, rårörda vinbär, gräddfil & svamp efter säsong
Vinförslag: Arilds Vingård Hipster Solaris (Sverige)
Ölförslag: Oppigårds Everyday IPA Alkoholfritt: Hopple Äppelmust

Lövbiff

230kr

Pepparrot, ägg, pommes frites
Vinförslag: Bounch of grapes Zinfandel (USA)
Ölförslag: Nils Oscar Kokakaffestouten Alkoholfritt: Färna Svarta vinbär

Veckans fat

Skrei nyfiskad från Lofoten

285kr

Champangesås, forellrom, gräslök & kokt potatis
Vinförslag: Domaine Pierre Kock Pinot Gris, Naturvin (Frankrike)
Ölförslag: Nils Oscar God Lager Alkoholfritt: Barells and Drums Vita

Dessert

Henriks pavlova

120kr

Maräng fylld med passionfruktscurd & grädde,
garnerad med färska bär
Vinförslag: Castiôn Moscato d´Asti (Italien)
Ölförslag: Nils Oscar Celebreation Ale Alkoholfritt: Lasätter Fläder

Crème brûlée mörk choklad

120kr

Marconamandlar, blodapelsin

Vinförslag: Banyul Ambré (Frankrike)
Ölförslag: Nils Oscar Varvar Solidarity Stout Alkoholfritt: Lasätter Fläder

Wienernougat

45kr

Mörk choklad, nougat & rostad mandel
Vinförslag: Banyul Rouge (Frankrike)
Ölförslag: Nils Oscar Varvar Solidarity Stout Alkoholfritt: Lasätter Fläder

Snacks & Smårätter

Oliver

55kr

Mandlar

45kr

Salta & rostade

Pimiento de Padron

70kr

Tapaspaprika brynt i olja & chili

Boquerones

65kr

Persilja, citron (Tapassardiner)

Jamón Mangalica

85kr

Spansk skinka saltad & torkad 24 månader

Txistorra

85kr

Baskisk chorizo

Saltgurka + Vodka

65kr + 98kr

Smetana & honung + Vodka 5cl

Grönsallad med vinaigrette

50kr

Bordsbokning

Välkommen till

Nyköpingshus Restaurang

Den 1 januari 2019 tog vi över den legendariska restaurangen på Nyköpingshus. Med en lång historia av kungliga måltider i historisk miljö på slottet tänker vi upprätthålla vårt motto att varje gäst på slottet skall ha en ”kunglig upplevelse” oavsett om det så är för en konferensfrukost, slottslig lunch eller kunglig middag.

Vår restaurangchef Linda Saareste är en mycket rutinerad kvinna och tar hand om sina gäster precis så som en slottsfru ska göra. Hon har lång erfarenhet av restaurangbranschen då hon började redan som 16-åring. Bland annat har hon arbetat som servitris på en av Stockholms mest populära restauranger Snaps Bar & Bistro och hon gjorde även en sväng på den fantastiska partybåten Patricia Restaurang & Nattklubb som kanske mest är känd för att vara väldigt gayvänlig. På Nyköpingshus lägger Linda lite extra krut på att se dom små detaljerna som gör ert besök till en riktig kunglig upplevelse.

I köket hittar vi vår eminenta köksmästare Henrik Boberg. Tidigare har Henrik jobbat i 15 år som köksmästare på Restaurang Grodan i Stockholm och innan dess jobbade han fem år som souschef på Operakällaren, där hand bland annat ansvarade för mat som skulle serveras i Stockholms slott och under Nobelmiddagen. Nu går han från ett slott till ett annat och ser fram emot att lyfta restaurangen och sätta Nyköpingshus på kartan igen.

Linda Saareste

Restaurangchef & Slottsfru

Henrik Boberg

Köksmästare

Slottets Meny

Nyköpingshus Restaurang

Snittar och Canapéer

Ceviche 45:-
Citronmarinerad sörmländsk gös serverad med friterad morot på snäckskal
Löjromssemla 45:-
Petit choux med löjromskräm
Tartar på gravad hjort 45:-
Med granskottsemollition & picklad jordärtskocka
Getostpannacotta 45:-
Med syltad lök och pistage
Gratinerad drottningkammussla 45:-
Med citron och ramslök
Säsongens primörer med dipp 45:-
Serveras på silverfat med hummus, mojo rojo och lufttorkad skinka
Crustad 45:-
Fylld med egensaltad stenbitsrom, rödlök, dill och citronkräm

Förrätter

En tallrik med Sörmländska smaker 170:-
Charkuterier och ostar med picklade primörer
Carpaccio på oxfilé 150:-
Serveras med sallad, tryffelcreme, parmesan och friterad jordärtskocka
Grön tomatsoppa med skaldjurspett 165:-
(alt. primörer/vegetariskt)
Med jalapeños och vårlök
Tartar på lax 150:-
Serveras med ponzudressing, krispigt rispapper, sallad och avokadokräm
Under säsong 150:-
Inkokt vitsparris med hollandaisesås och friterade betor

Varmrätter

Sörmlandsgös 330:-
Serverad med vitvinssås, knaperstekt rökt sidfläsk, syltade smålökar och potatispuré
Hjortsadel 350:-
Serveras med hasselbackspotatis, grönpepparsås och gratinerad kronärtskocka med ostkräm
Oxfilé tournedos 330:-
Klassiskt serverad med cognacssås, bakade tomater, säsongens bönor och pommes anna
Bakad fjällröding 285:-
Serveras med champagnesås, forellrom, gräslök, kokta primörer och potatis
Pepparstekt kalv 285:-
Serverad med salsa verde, grillade primörer samt potatiskaka med rosmarin
Feuille de brick (vegetarisk) 225:-
Friterad filodegsknyte med potatis & getost serveras med tryffel & rödbetsvinaigrette samt hyvlade primörer

Efterrätter

Pavlova 120:-
Maräng fylld med passionsfruktscurd och grädde garnerad med färska bär
Lyxig chokladterrin 140:-
Med lager av vit-, mjölk-, och mörk- choklad serveras med vaniljparfait och hallon
Lokala ostar 150:-
Tre sorters sörmländska ostar serveras med frökex och säsongen marmelad

Mindre desserter förslagsvis om det är tårta

Creme Brulée 95:-
Med bourbonvanilj
Chokladmousse 95:-
Med romtopf och saltrostade hasselnötter
Limecheesecake 95:-
Med smulad kaka, brynt smör samt frukt/bär efter säsong
Wienernougat 45:-
Med mörk choklad, nougat och rostad mandel