Nyköpings nya nöjes- och kulturscen

Vinskola
Steg 1
22/1

Provning med tema
Bourgogneafton
26/1

Gourmetafton
med
Lindor Wink
9/2

Provning med tema
Napa Valleyafton
16/2

Gourmetafton
med Johan Zälle
9/3

Provning med tema
Englandsafton
23/3

Med konceptet Slottskrogen breddar Nyköpingshus Festvåning & Konferens verksamheten till fler publika evenemang. Sedan sommaren 2021 presenteras det liveunderhållning tillsammans med mat och dryck på nya uteserveringen och inomhus.

Vi tar vårt ansvar och följer utsatta restriktioner i rådande pandemi.

Aktuell information om COVID-19

Vinskola Steg 1

Introduktion till vinets värld

Lördag 22 januari 2022

Pris: 1250,-/person inkl. Introduktion till vinets värld steg 1
Middag (tillval): 450,-/person inkl. middag med anpassade viner
Plats: Gästabudsalen

Steg 1 omfattar

Vinets historia
Vinets geografi
Druvsorter och terroir
Provningsmetodik och sensorik
3 provningar under dagen med 4 viner vid varje tillfälle
Endast stilla viner - röda, vita, rosé - denna gången

Upplägg för dagen

Kl. 09.30 Samling med fika och presentationsrunda
Kl. 10.00 Uppstart med vinets historia och geografi
Kl. 12-13 Lunch
Kl. 13.00 Provning 1 med provningsmetodik och sensorik
Kl. 15.00 Kaffepaus
Kl. 15.30 Provning 2
Kl. 16.30 Druvsorter och terroir
Kl. 17.30 Provning 3
Kl. 19.00 Middag med anpassade viner (tillval)
(med reservation av viss förändring av tider)

Ange eventuella kostavvikelser vid bokning.

Varmt välkomna till Slottskrogens Vinskola!

I den historiska miljön på Nyköpingshus startar vi igång nu en kurs om vin. Lärare är vår slottsommelier Katarina Hoverman från Spirit by Me, utbildad WSET sommelier från Restaurangakademien. Hon tog examen 2006 och har sedan dess arbetat som sommelier samt som provningsledare och har arrangerat väldigt många provningar samt event genom åren. Hon arbetar även som yrkeslärare på gymnasieprogrammet Restaurang- och Livsmedel på Nyköping Strand Utbildningscentrum och har därifrån även med sig god struktur kring undervisning och pedagogik.

Tanken med den här kursen är att varje del är fristående så man måste inte gå alla delar men varje kursenhet kommer att arbeta med olika delar inom vinets värld. Man får själv avgöra om man har den baskunskap som behövs för att kunna tillgodogöra sig varje kommande steg. Om man är osäker får man väldigt gärna kontakta Katarina på hennes mail: katarina@spiritbyme.com och få rådgivning.

Fokus för steg 1 är att få en bra baskunskap om vin och speciellt kring hur man provar och att lära sig att hitta dofter och smaker. Denna kunskap blir ett underlag för de fortsatta stegen.

Steg 1 omfattar:

  • Vinets historia
  • Vinets geografi
  • Druvsorter och terroir
  • Provningsmetodik och sensorik
  • 3 provningar under dagen med 4 viner vid varje tillfälle
  • Endast stilla viner – röda, vita, rosé – denna gången

Kommande steg kommer att handla om vintillverkning för stilla viner, vintillverkning av mousserande viner, vinlagring, vindefekter, fördjupning i olika vinländer och olika viner. Varje gång kommer det att provas mellan 8 och 12 viner.

Varmt välkomna önskar Katarina från Spirit by Me och hela styrkan på Slottskrogen!

Bourgogneafton

En middags- & dryckesprovning i tre akter

Onsdag 26 januari 2022

Pris: 650,-/person inkl. en trerättersmeny samt provsmak av två viner till varje rätt
Öppettider: Kl. 18:00 - 22.00
Plats: Gästabudsalen

Meny

Förrätt

Krämig kräftbisque

Varmrätt

Ankbröst serveras med apelsinsås & hasselbackspotatis

Dessert

Franska ostar med goda marmelader och kex

Ange eventuella kostavvikelser vid bokning.

Varmt välkomna till Slottskrogens Bourgogneafton!

Bourgogne ligger i östra delen av Frankrike och här råder det stränga vintrar och varma somrar. En område som kan få problem med vårfrost och där man kan se vingårdarna tända eldar under våren för att höja temperaturen lite. Har man otur kan man drabbas av hagelskur och få delar av vinskörden förstörd.

Vanligaste druvorna är chardonnay, gamay och pinot noir. Några av världens dyraste pinot noir kommer just ifrån Bourgogne. Pinot noir förknippar man ofta med ganska lätta och bäriga röda viner men här kan du även hitta lagringsbara viner med toner av choklad och svamp. Vad gäller chardonnay så bidrar Bourgogne med en komplexitet med delvis fatlagrade chardonnay men även de torra, krispiga chardonnayvinerna från Chablis.

Under den här kvällen kommer ni att få prova alla tre druvorna.

En middagsprovning i tre akter med tre-rätters meny lagad av en gästkock och smakprover av 2 viner till varje rätt. Inkluderar fördrink, förrätt, varmrätt, dessert, kaffe, smakprov av 6 olika viner, presentation av alla viner, producenter, områdena samt genomgång av sensorik och provningsmetodik.

Sommelier Katarina Hoverman från Spirit by Me har valt ut premiumviner från Bourgogne till dessa rätter. Det blir smakprov av 2 olika med olika karaktär till varje rätt.

Hon kommer att leda er genom middagen och provningen. Middagen blir en provning i en provning där ni både får prova och lära er mer om vin men även lära er om hur man tänker när man kombinerar mat och dryck.

Välkomna önskar Katarina, och alla på Slottskrogen!

Gourmetafton

med Lindor Wink

Gästspel av författaren & OS-guldlandslagscoachen Lindor Wink

Onsdag 9 februari 2022

Pris: 650,-/person inkl. fördrink samt trerättersmiddag
Dryckespaket: från 150,-
Öppettider: Kl. 18:00 - 22.00
Plats: Gästabudsalen

Meny

Förrätt

Skuren lammtartar med betor, syrad lök, krasse & dragon

Huvudrätt

Bakad röding med ”xo” hummer burre blanch & kryddiga tomater

Dessert

Hallonsorbet med luftig gräddmousse, ros & maräng

Ange eventuella kostavvikelser vid bokning.

Varmt välkommen till en Gourmetafton på Slottskrogen!

Vi är mycket glada över att få välkomna Lindor Wink till oss. Lindor växte upp i Oxelösund och är tidigare elev från Restaurang- och Livsmedelsprogrammet på Nyköping Strand Utbildningscentrum som numera bor och verkar i Stockholm.

Han har arbetat på bland annat Oaxen, Mathias Dahlgren och Adam/Albin. Idag kan man se honom ibland på Aira som ett inspirerande extrajobb samt i uppdrag via hans egna catering- och eventfirma Wink Studio.

Lindor är även tidigare coach för juniorkocklandslaget (2016–2020). Och som coach tog han dem hela vägen till ett OS guld 2020. Inom matvärlden är Bocuse dÓr en stor händelse och Lindor själv har fått arbeta med den svenska Bocuse dÓr organisationen i 8 år.

Nu kan han även få titulera sig författare genom den nyligen släppt kokboken SNOWFOOD.

När han kommer till oss kommer han att servera en tre-rätters middag inspirerad av sina olika uppdrag.

Vår slottsommelier Katarina Hoverman från Spirit by Me har plockat ut goda drycker som hon rekommenderar till dessa rätter och ni kan köpa paket med dem till middagen.

Restaurangen öppnar kl 18.oo och då serveras ni fördrink med lite tilltugg, därefter får ni slå er ner och blir serverade er dryck. Vi kommer att servera alla gäster samtidigt och varva serveringen med kåseri kring rätterna och dryckerna. Lindor kommer att berätta om sin resa till OS och erfarenheterna kring att tävla och coacha. Ni kan även direkt i bokningen köpa Lindors bok Snowfood som då kommer att ligga förberedd på ert bord vid ankomst.

Napa Valleyafton

En middags- & dryckesprovning i tre akter

Onsdag 16 februari 2022

Pris: 650,-/person inkl. trerättersmiddag samt provsmak av 2 viner till varje rätt
Öppettider: kl. 18.00-22.00
Plats: Gästabudsalen

Förrätt

Kommer snart

Varmrätt

Kommer snart

Dessert

Kommer snart

Ange eventuella kostavvikelser vid bokning.

Dags att resa till Kalifornien för nu är det Napa Valleyafton!

Napa Valley är ett av de mer kända regionerna i Kalifornien och är erkänt för högkvalitativa viner. Historien om Napa Valley startade 1823 när en missionsstation byggdes i Sonoma och därifrån spred sig vinet till Napa. Grunden till de kaliforniska vinerna bygger på alla de europeiska druvsorter som immigranter tog med sig från Europa. “The Judgement of Paris” är en betydande händelse 1976 då viner från Napa Valley var med på en blindprovning med franska viner och tog storvinst. Efter det var det många som fick respekt för det vinarbete som utförs i Kalifornien. Kalifornien är även stora vad gäller hållbarhetsarbete på vingårdar.

En middagsprovning i tre akter med trerättersmeny (meny kommer att uppdateras inom kort) och slottssommeliér Katarina Hoverman från Spirit by Me har valt ut premiumviner från Napa Valley till dessa rätter. Det blir smakprov av 2 olika med olika karaktär till varje rätt.

Katarina kommer att leda er genom middagen och provningen. Middagen blir en provning i en provning där ni både får prova och lära er mer om vin men även lära er om hur man tänker när man kombinerar mat och dryck.

Välkomna önskar Katarina, och alla på Slottskrogen!

Gourmetafton med

Johan Zälle

En interaktiv & musikalisk vinprovning i kombination med italiensk middag

Onsdag 9 mars 2022

Pris: 750,-/person inkl. en tvårättersmeny samt vinprovning
Öppettider: Kl. 18:30 - 22.00
Kl. 18.30 Fördrink & mingel
Kl. 19.00 Provningen startar
ca kl. 21.30 Provningen slutar
Plats: Gästabudsalen

Meny

Förrätt

Kommer snart

Varmrätt

Kommer snart

Dessert

Kommer snart

Ange eventuella kostavvikelser vid bokning.

Välkomna till ännu en Gourmetafton på Slottskrogen!

Vi på Slottskrogen är superglada över att få besök av Johan Zälle och Vinbandet. Johan Zälle är vinmakaren och sommeliéren från Högberga Vinfabrik som med gedigen erfarenhet från Toscana startade igång en vinfabrik på Högberga gård. Varje år hämtas det hem druvor från Toscana som det sedan produceras riktigt bra viner av.

På den här provningen kommer Johan att arbeta interaktivt med er gäster. Ni kommer att få prova Högbergas viner Sangiovese, Merlot och Cabernet Sauvignon. Och ni kommer få göra sensoriska övrningar med vin, glas och näsa. Vinbandet kommer att underhålla mellan varven och Johan kommer att berätta anekdoter från sina 16 år som vinmakare. Det kommer även att serveras en italiensk middag bestående av förrätt och varmrätt där Johan guidar er igenom olika tips och tankar kring vin och mat i kombination.

Det här är ett utmärkt tillfälle att både bli underhållen men även att öka på sin kunskap. Samla ihop frågor som ni har undrat över och passa på att ställa dem till Johan.

Englandsafton

En middags- & dryckesprovning i tre akter

Onsdag 23 mars 2022

Pris: 650,-/person inkl. en trerättersmeny samt provsmak av två viner till varje rätt
Öppettider: Kl. 18:00 - 22.00
Plats: Gästabudsalen

Meny

Förrätt

Kommer snart

Varmrätt

Kommer snart

Dessert

Kommer snart

Ange eventuella kostavvikelser vid bokning.

Nu är det dags för Englandsafton på Slottskrogen!

England och vin känns kanske inte som en klockren kombo. Oftast tänker man på öl, fotboll och London. Men England har en gammal historik av vintillverkning som dog ut ett tag men som är på stark uppgång. Speciellt vad gäller mousserande viner. Med ett klimat och jordmån liknandes den i Champagne så får man till väldigt bra viner. På den här provningen får du lära dig om vad som krävs för att kunna göra vin, du får lära dig om England och vi kommer att studera några av de producenter som finns på marknaden. Förhoppningsvis kan det här inspirera dig till att prova nya viner och att kanske besöka engelska vingårdar i framtiden.

En middagsprovning i tre akter med trerättersmeny (meny kommer att uppdateras inom kort) och slottssommeliér Katarina Hoverman från Spirit by Me har valt ut premiumviner från England till dessa rätter. Det blir smakprov av 2 olika med olika karaktär till varje rätt.

Katarina kommer att leda er genom middagen och provningen. Middagen blir en provning i en provning där ni både får prova och lära er mer om vin men även lära er om hur man tänker när man kombinerar mat och dryck.

Välkomna önskar Katarina, och alla på Slottskrogen!